Joel Nygren och Sebastian Olsson är personerna bakom det stora företaget med det lilla företagets tänkande. Städax Fönsterputs verksamhet har varit i rörelse sedan 1981 och drivs sedan 2009 av vd:n Joel och driftchefen Sebastian.

Sebastian var anställd som fönsterputsare på företaget i många år innan han axlade manteln att ta över ansvaret efter hans far. Joel drev ett mindre företag själv och hade med sig företagarandan in i den nya utmaningen. Tillsammans kompletterar de varandra, såväl med erfarenhet som med personlighet.

Störst i Sverige på fönsterputs för kommuner

De har båda arbetat hårt för att få den insikt som behövs för att driva företag inom ett område där få lyckas bli stora. På kort tid har de blivit störst i Sverige inom fönsterputs för kommuner. Det är det bästa med att vara egenföretagare, tycker de, att driva utvecklingen så att företaget hela tiden blir större, bättre och starkare. Att gå från 6 anställda till 30 på ett par år och fortsätta leverera är en bedrift som de är väldigt stolta över. “Det har krävts engagemang, hårt arbete och lyhördhet för innovativa idéer,” konstaterar de.

En vanlig arbetsdag spenderar Sebastian och Joel på kontoret i Helsingborg. Sebastian ansvarar för upphandling och koordinerar den kommunala fönsterputsningen. Joels uppgift är att få ut Städax i det publika samt sköta samordningen mellan de fyra kundsegmenten. Något de båda gör dagligen är mejlar, pratar i telefon och peppar sina medarbetare.

Två motpoler som kompletterar varann

Som arbetsgivare bidrar de med olika styrkor och utnyttjar sina olikheter till fullo. Joel är entreprenör ut i fingerspetsarna. “Jag ser möjligheter överallt och går efter mottot: vi testar så får vi se vart vi hamnar,” säger han.

Sebastian är istället logisk och har ett nyttigt konsekvenstänk – ibland får han agera broms när Joel kommer med för överilade idéer. Något de har gemensamt är fokuset på de anställda. Städax har alltid varit ett renodlat och personligt företag som värderar de anställda högt. Joel och Sebastian håller fast vid “det lilla företagets tänkande” och ser till att ingen behöver sägas upp i onödan.

Pressen att se till att alla har jobb är det kämpigaste med att driva eget företag, tycker duon. Likväl kan de inte komma på något de hellre skulle göra. “Om jag fick göra något annat för en dag skulle jag helst vara ledig,” skämtar Joel.

Miljöarbete ligger varmt om hjärtat

Företagets styrka som leverantör är deras slogan “När inte bara utsidan räknas” som efterlevs genom putsning både in- och utvändigt, vilket utmärker dem inom privat fönsterputs. På så sätt kommer de också närmare kunden med ett personligt engagemang och lyckas skapa långvariga relationer. Dessutom är de mycket stolta över sitt fantastiska miljöarbete. Genom att slopa onödig skyliftanvändning och dieselförbrukning med hjälp av reparbete och renvattensystemet Eco-Cleaning sparar de både tid och miljö.

Just nu ligger fokus för Joel och Sebastian på att fortsätta växa, framför allt inom fönsterputs för privatpersoner. De är stora redan – hela västkusten upp från Helsingborg till Kungsbacka – men större ska de bli!